Chemistry: either you've got it, or you don't












































Αλκάνια CvH2v+2
Αλκένια CvH2v
Αλκίνια CvH2v-2
Φελλίγγιο Υγρό+ αλδεύδη= ερυθρό ίζημα Cu2O
Αντιδραστήριο Τόλενς+ αλδεύδη= κάτοπτρο Ag

2RCOOH+Na2CO3---> 2RCOONa+ H2O+CO2^


Σαν σήμερα, 31 χρόνια πριν
ο φρόντμαν και βασικός στιχουργός του βρετανικού συγκροτήματος Joy Division, Ian Curtis, αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολυτάραχη ζωή του- σε ηλικία 23 ετών- περνώντας μια θηλιά στο λαιμό του ενώ βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού του.
Η απώλεια φαίνεται να είναι μεγάλη καθώς, φεύγοντας τόσο νωρίς, είναι σίγουρο πως χάθηκε ένας καλλιτέχνης που επηρέασε καθοριστικά τη μουσική και που πιθανώς μπορούσε να δώσει ακόμη περισσότερα.
Δυστυχώς η κατάθλιψη σε συνδυασμό με τις ουσίες και τον μόνιμο θαυμασμό του για τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που πέθαιναν σε νεαρή ηλικία (όπως ο Jim Morrison) των οδήγησαν στο να διαπράξει αυτοκτονία και να αφήσει πίσω του ένα παιδί, μία γυναίκα και εκατομμύρια θαυμαστές
.



Καθώς σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα μουσείων, η είσοδος σε μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους ήταν δωρεάν για όλη τη μέρα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η ατομική έκθεση του Damien Hirst, με τίτλο New Religion, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην εν λόγω έκθεση ο εικαστικός πραγματεύεται το ζήτημα της θρησκείας σε συνδυασμό με την επιστήμη.
Κατά τον Hirst "Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εργαλεία που σε βοηθούν να βρεις ένα μονοπάτι μέσα στο σκοτάδι. Κανένα από αυτά δεν λειτουργεί τόσο καλά, αλλά βοηθούν. Από αυτά, η επιστήμη φαίνεται να είναι το σωστό. Όπως η θρησκεία, παρέχει μια μικρή ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος".
Αποστασιοποιημένος από απαντήσεις αλλά και αποποιούμενος την τελική τους αξία και το νόημα, ο Hirst ενεργοποιεί μηχανισμούς σκέψεων και ερωτημάτων που τίθενται πέρα από αυτόν και πατούν πάνω στις πιο βασικές ανασφάλειες και τους θεμέλιους φόβους της ανθρώπινης ύπαρξης.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου